Slovenká lyžiarka Farkašová zlatá v zjazde zrakovo postihnutých

08.03.2014 Celý región

Roza Chutor 8. marca (TASR) - Lyžiarka Henrieta Farkašová získala na XI. zimných paralympijských hrách v Soči pre Slovensko prvú zlatú medailu, keď v sobotu triumfovala v zjazde zrakovo postihnutých.

Farkašová dosiahla víťazný čas 1:31,55 min. a o 2,73 sekundy zdolala Jade Etheringtonovú z Veľkej Británie, bronz zostáva v Rusku zásluhou Alexadry Francevovej (+4,23 s).

Trojnásobná paralympijská víťazka z Vancouveru Farkašová (Super G, obrovský slalom, superkombinácia) sa tentoraz dočkala aj v nebezpečnom zjazde.

"Zjazd milujem, ale veľa som ho netrénovala. Z jednotky na štarte som nemala radosť, nechcela som otvárať celú súťaž, no našťastie už mám dostatok skúseností. Snažila som sa vygumovať všetky bočné vplyvy z hlavy. Celkom sa mi to síce nepodarilo, ale verila som si, že ak zájdem svoju jazdu, môžem byť úspešná," priznala pre oficiálny portál Slovenského paralympijského výboru (SPV) Farkašová.

Nikto však z priaznivcov slovenskej lyžiarky ani netušil, že tesne pred štartom mala jej navádzačka Natália Šubrtová problémy s viazaním, ktoré jej tréneri na poslednú chvíľu vymieňali.

"To sa stáva, neprepadli sme panike," smiala sa navádzačka, ktorá si však hneď po dojazde poslednej pretekárky ukrývala slzy dojatia do dlaní. Pred štyrmi rokmi ich vo Vancouveri, resp. Whistleri o zlatú medailu v zjazde obrala chyba na trati. Možno aj preto tentoraz Šubrtová na Farkašovú v kritických úsekoch riadne nakričala. "Večer pred súťažou som cítila veľkú podporu, nikto mi nepripomínal, že patrím k favoritkám. Pomohlo mi to, veľmi sa teším, že to hneď v úvodnej súťaži vyšlo," dodal zlatá Farkašová.

Miroslav Haraus strieborný
 
Slovenský lyžiar Miroslav Haraus získal striebornú medailu na XI. zimných paralympijských hrách v Soči v kategórii zrakovo postihnutých.

Haraus mal v cieli zjazdovky v Roza Chutor stratu 0,25 sekundy na víťazného Španiela Yona Santacanu (1:21,76 min.), bronz si vybojoval Kanaďan Mac Marcoux (+1,26). lovenský lyžiar Miroslav Haraus získal striebornú medailu na XI. zimných paralympijských hrách v Soči v kategórii zrakovo postihnutých. Haraus mal v cieli zjazdovky v Roza Chutor stratu 0,25 sekundy na víťazného Španiela Yona Santacanu (1:21,76 min.), bronz si vybojoval Kanaďan Mac Marcoux (+1,26).

Haraus štartoval za skúseným navádzačom Marošom Hudíkom prvý a hoci sa na dvoch zlomoch trate dostal do nebezpečného záklonu, ustál to. "Nejazdím na krásu, ale na rýchlosť a na výsledok. Po páde v prvom tréningu som si dával pozor. Chcel som ísť bezchybne, celkom to išlo, škoda, že som zbytočne spomalil v závere," cituje oficiálny portál Slovenského paralympijskho výboru (SPV) strieborného medailistu, ktorého na poslednom padáku predstihol o 0,25 sekundy Španiel Santacana. "Nečakal som to od neho. Bol dlhšie zranený, ale zabojoval. Trochu som po jeho jazde znervóznel, či sa vôbec zmestím na stupne víťazov," priznal Haraus.

Vynikajúcim výkonom sa prezentoval aj ďalší Slovák Jakub Krako. Trojnásobný paralympijský víťaz spred štyroch rokov obsadil štvrté miesto so stratou +1,62 s na víťaza, hoci na medzičase mal najrýchlejší čas. Od bronzovej pozície ho delilo 0,56 sekundy. "Som nahnevaný sám na seba," priznal vlajkonosič slovenskej výpravy Krako. Druhí dvaja zo slovenského kvarteta Radomír Dudáš (+11,61) a Michal Beladič (+14,22) skončili už s väčšou stratou na desiatom respektíve jedenástom mieste. 

Výsledky zjazdu žien - zrakovo postihnuté:


1. Henrieta FARKAŠOVÁ (SR) 1:31,55, 2. Jade Etheringtonová (V. Brit.) +2,73 s, 3. Alexandra Francevová (Rus.) +4,23, 4. Melissa Perrineová (Austr.) +4,60, 5. Danelle Umsteadová (USA) +5,15, 6. Kelly Gallagherová (V. Brit.) +5,81.
 
Výsledky mužského zjazdu - zrakovo postihnutí:
1. Yon Santacana (Šp.) 1:21,76 min., 2. Miroslav HARAUS (SR) +0,25 s., 3. Mac Marcoux (Kan.) +1,26, 4. Jakub KRAKO (SR) +1,62, 5. Mark Bathum (USA) +2,05, 6. Alessandro Daldoss (Tal.) +2,21,... 10. Radomír DUDÁŠ (SR) +11,61, 11. Michal BELADIČ (SR) +14,22. 
 

Vyberte región